Acculaders 24 volt & druppelladers 24 volt leveren wij uit voorraad
Acculaders 24 volt en druppelladers 24 volt leveren wij uit voorraad. Om de keus gemakkelijk te maken geven wij graag wat tips om snel een juiste keus te maken uit de verschillende modellen acculaders en druppelladers.
De juiste laadstroom kan eenvoudig berekend worden door een bepaald percentage van de accucapaciteit te nemen. Welk percentage is afhankelijk van de toepassing, accutype en bij een 'on board' toepassing van het aantal gebruikers dat er aan staat tijdens het laden.
Onderstaand staan elke voorbeelden:
- Startaccu :
10% van de accucapaciteit
- Accu die cyclisch gebruikt wordt:
16% van de accucapaciteit
- On board situatie:
20% van de accucapaciteit
De tijd die een acculader nodig heeft om een accu weer volledig op te laden hangt af van een aantal factoren: accucapaciteit, laadstroom, hoe diep de accu ontladen, kwaliteit van de accu en of er nog verbruikers aanwezig zijn tijdens het laadproces. Globaal kan men de laadtijd berekenen (bij een geheel ontladen accu)door de accucapaciteit te delen door de laadstroom en daar 4 uur bij te tellen. Deze 4 uur is de zogenaamde nalaadfase. Bijvoorbeeld een geheel ontladen accu van 150Ah wordt met een lader van 25Amp. geladen: 150/25= 6 + 4 = 10 uur. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele verbruikers. Als in deze situatie nog een verbruik op de accu was van 10 Amp. dan was van de 25Amp. laadstroom 10Amp. naar de verbruikers gegaan en blijft er 15Amp. laadstroom over om de accu te laden. Vandaar dan in zo'n situatie (on board gebruik) wordt geadviseerd om een grotere laadstroom te nemen.
Als een accu alleen maar vol gehouden hoeft te worden praat men over druppelladen. Dit komt voor bij bijvoorbeeld startaccu's die tijdens het rijden al vol geladen zijn door de dynamo. Als het voertuig dan de stalling in gaat, kan men volstaan met een kleine lader om de accu op peil te houden. Een lader van 2Amp. kan bijvoorbeeld een accu tot 200Ah onderhouden. In deze situatie dient men wel zeker te weten dat de accu vol is op het moment dat de lader aangesloten wordt. Indien men dit niet is, kan er toch beter gekozen worden voor een zwaardere lader (10% regel).
Er wordt vaak gedacht dat elke lader de accu vol kan krijgen als de laadtijd maar lang genoeg is. Maar helaas zal de accu schade ondervinden van een te kleine laadstroom. Dit wordt veroorzaakt door de stratificatie van het zuur. Dit houdt in dat door de zwaartekracht het vrij-komende zware zuur (tijdens het laden) onderin de accu zal blijven. Indien de laadstroom groot genoeg is, zal een redelijke gassing in de accu ontstaan. Dit “gassen” zorgt voor een goede zuurmenging in de accu. Aan het einde van de lading heeft bij een goede zuurmenging het zuur onderin de accu ongeveer het zelfde gewicht als bovenin de accu. Dit zal de levensduur van de accu aanmerkelijk vergroten. Daarom is het zaak om een lader te gebruiken met daarbij een laadstroom van minimaal 8% van de Cn (nominale capaciteit) van de accu.
Weet u wat de Ective multiload Pro allemaal kan?
Kees van ective.NL legt het uit in onderstaande video. (klik op de afbeelding)